6. Odysseus & Penelope

Ikarios lovade sin vackra dotter Penelope till den man som kunde slå honom i en löpartävling. Odysseus besegrade Ikarios och tog Penelope som sin brud. Ikarios ville att det unga paret att stanna hos honom, men Odysseus insisterade på att lämna. Ikarios frågade Penelope vad hon ville, och hon svarade inte utan släppte bara sin slöja över ansiktet. Detta innebar att hon skulle följa sin man.

 Penelope och Odysseus bosatte sig på ön Ithaca och fick en son, Telemachus. Odysseus och Penelope levde lyckligt tills det Trojanska kriget började. Odysseus lotsades vara galen för att slippa gå med i kriget men Palamedes lurade emellertid honom och avslöjade bluffen, och Odysseus tvingades gå in i kriget.

När kriget var över, tog det tio år för  Odysseus att slutligen komma hem. Under den tiden försökte många friare att få  Penelopes hand. Tiden gick och chansen att Odysseus skulle återvända blev allt mindre. Friarna började bete sig sämre och sämre i Odysseus hem. De åt och drack och levde väl och ville inte ge sig av förrän Penelope bestämt vem hon skulle gifta sig med. För att undvika att välja en man kom Penelope fram till en plan. Hon bestämde att hon skulle väva en svepduk till sin svärfar innan hon bestämde vem hon skulle gifta sig med. För att slippa välja vävde hon under dagen och repade upp väven under natten. Odysseus och Penelopes son, Telemachus, blev arg och kontaktade Athena som ordnade så att Odysseus var utklädd till tiggare när han kom hem. Antalet odrägliga friare var då 108. Det bestämdes att den som klarade att skjuta pil med Odysseus båge skulle få Penelope. Odysseus vann förstås och han och Telemachus dödade friarna.

Penelope och Odysseus levde ett lyckligt liv tills Odysseus dödades av sin son Telegonius (som han fått på vägen hem från kriget med Kirke). Telegonius hade inte menat att döda Odysseus, och han tog Penelope och Telemachos till Kirkes hem där de begravde Odysseus. Penelope var en riktigt lojal fru. Hon var trogen gentemot hennes man och var övertygad att han skulle komma tillbaka. Än idag,  anses hon ofta som en symbol för dygd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s