10. Tithonus & Eos

Eos var gryningens och morgondagens gudinna. Det var, enligt myten, hennes tårar som föll på marken som morgondagg. Hon var väldigt intresserad av unga män. Afrodite tyckte inte om det och tvingade henne att gifta sig med en vanlig dödlig prins, Tithonius.

Tillsammans fick en son, Memnon, som senare blev kung i Etiopien. Tithonius var nöjd att bara sitta och ta det lugnt med Eos. Problemet kom när paret insåg att Tithonius, som var dödlig, åldrades. Så Tithonius bad Eos för odödlighet, och Eos bad Zeus. Zeus uppfyllde parets önskan och Tithonius fick sin önskade odödlighet. Men, trots detta var de två aldrig mer lyckliga.

Förklaringen är att Tithonius hade visserligen beviljats ​​evigt liv, men inte evig ungdom. Så Tithonius blev äldre och äldre, han orkade inte lyfta armar och ben och han blev mer och mer oattraktiv tills han förvandlades till en gräshoppa. Eos var fullständigt äcklad och kunde inte stå ut med hans konstanta lukt och hans fula skepnad.

I en skildring, sägs det att Tithonius bad Eos om att få dö när han blev riktigt gammal. Men odödligheten varade för alltid, det fanns ingenting som kunde ändra på det. Så hon förvandlade honom till en gräshoppa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s