11. Theseus & Ariadne

Bild: Elsa på Naxos, där Theseus och Ariadne gick i land.

Kungen på Kreta, Minos, var gift med en dotter till solen (Helios) som hette Pasiphae. Tillsammans fick de fyra söner och fyra döttrar. Den mest kända var den vackra och rättvisa Ariadne. Minos hade lovat, att om han fick en vacker tjur skulle han offra den till Poseidon. Poseidon gav honom då en vacker vit tjur. Minos tyckte den var så stilig att han beslöt att behålla den. Poseidon lät då en förbannelse drabba Minos. Han lät Minos hustru blev förälskad i tjuren och tillsammans fick de en son, Minotaur. Minotaur var ett hemskt monster som åt människokött. Pasiphae kunde inte döda sin son, så det fängslades i en labyrint (byggd av Daedalus). Varje år offrades unga män och kvinnor till Minotauren. Theseus, en ung atenare kom till Kreta efter att han erbjudit sig att bli Minotaurens nästa offer.

Men Theseus var inte en vanlig ung man, han var en hjälte. Den vackra Ariadne såg hjältens storhet och blev kär i honom. Hon letade reda på Daedalus, befälhavaren som byggt labyrinten och bad om hjälp. Det åldrande geniet kände för den stackars flickan och gick med på att hjälpa henne. Han gav henne ett magiskt snöre och instruktioner hur hon skulle använda det. Ariadne gick till Theseus med nystanet och bad honom fästa ena änden till labyrintens dörr så att han, när han dödat Minotaur, kunde hitta tillbaka ut igen. Theseus gick in i labyrinten och dödade besten med bara händerna. Han räddade således de ungdomar Minotauren inte hunnit äta upp och sedan tog sig alla ut med hjälp av garnet.

Theseus, Ariadne och de frigivna ungdomarna  gick ombord på skeppet som hade fört dem till Kreta. De seglade till Naxos, där de stannade för att vila och fylla på förnödenheter. Nu vände Theseus lycka. Naxos var en vacker stad och Ariadne vandrade på ön. Dionysos såg henne och blev förälskad. Han bjöd henne på magiskt vin som fick henne att glömma sin älskade Theseus och att de var på väg till Aten. Dionysos bar Ariadne till ön Lemnos, där han älskade med henne. Theseus var förkrossad över att ha förlorat sin kärlek, och hans sinne var svart.

Innan vi fortsätter med berättelsen, ska jag informera er om vad som hände innan Theseus lämnade Aten. Theseus var kung Aegeus son och således prins. Aegeus var orolig för sin som och de bestämde att skeppet skulle seglas in i Atens hamn med vit flagg om Theseus återvände levande och med svarta segel om han dött. Theseus var djupt förkrossad över sin förlorade kärlek, och i sin sorg glömde han överenskommelsen med sin far och glömde byta till vita segel.

Varje dag gick kung Aegeus till kanten av klippan och tittade ut över havet för att se om hans älskade son var på väg hem. När kung Aegeus såg de svarta seglen krossades hans hjärta – för han trodde att han hade förlorat den son han älskade så dyrt. Aegeus kastade sig utför klipporna ner i havet, som efter detta kallats Egeiska havet. Theseus fann sin döda far och hade då förlorat både sin far och Ariadne, en tragedi i högsta grad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s