9. Pygmalion & Galatea

Pygmalion var ungkarl. Det fanns så många egenskaper hos kvinnor som han inte gillade, att han inte kunde bära tanken på äktenskap. Han var en utomordentligt skicklig skulptör och hade gjort en staty av elfenben som var så vacker, att ingen levande kvinnas var på långt när så vacker. Det var så perfekt lik en jungfru  att den tycktes vara levande, som om den bara hindrades från att röra sig av sin egen blygsamhet.Han kallade den för Galatea.

Pygmalion, som hade föraktat alla andra kvinnor, blev djupt förälskad. Han tog med presenter till statyn, smekte det, kysste det och pratade med den varje dag.Han valde presenter som han tänkte att kvinnor skulle tycka om, till exempel vackra snäckskal, pärlor, sångfåglar, grannlåt, och blommor.Han klädde statyn i fina kläder, och satte ringar på hennes fingrar, halsband runt halsen, och han satte till och med på örhängen. Men kvinnan han älskade kunde aldrig älska honom i gengäld!

På Cypern firades en festival till Venus (Afrodites) ära med pompa och ståt. Man offrade och doften av rökelsen från altaren fyllde luften. När Pygmalion ställde sig framför ett altare, och bad till Afrodite att han skulle få en fru som var lika vacker som Galatea. En passion som Pygmalions, hade inte passerat kärlekens gudinna obemärkt. Hon tyckte synd om den unga mannen. När Pygmalion gick till sitt tempel för att offra en tjur, och när brännoffret brann i templet, sköt eldarna upp en, två och tre gånger. Pygmalion gick hem och undrade vad det han sett betydde.

När han kom in i sin studio, och såg statyn, försvann alla tankar och han kunde bara tänka på sin vackra staty. Han sprang till sin staty och omfamnade den. Men, var hon inte varm när han rörde henne? Eller var det bara återstående värme från solnedgången som hade värmt stenen? Han kysste henne. Plötsligt kändes statyns läppar mjukare. Han tog ett steg tillbaka och betraktade henne. Fanns inte livets glöd i marmorformen? Var det något han inbillade sig? Nej. Aphrodite hade gett liv till statyn, vars namn var Galatea.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s